Jak vybrat domácí kino?

0
4689

Kdo by rád nechodil do kina? Zážitek z filmové projekce na velkém plátně se přece nemůže rovnat zhlédnutí filmu v televizi! Na tom se shodne snad každý filmový fanoušek. Jen málokterý si ale připustí negativa, která v sobě návštěva kina zahrnuje.

Nejedná se nyní o situace, kdy si sednete na místo za oporu místního basketbalového týmu, vedle vás sedí děcka, která si po celou projekce sdělují novinky ze školy, a za vámi šustí milovník popcornu. Jde tu o mnohem víc!
Kdo si může dovolit navštívit v kině každý film, který by ho zajímal již z prostých finančních důvodů?
Vstupenky do kina v současnosti opravdu nejsou nijak levná záležitost. Navíc připočítejte náklady na cestu do kina, protože jen málokdo má takové štěstí, aby ho měl přímo za domem.
Co si máte počít ve chvíli, kdy čekáte na film, na nějž jsou během chvíle lístky vyprodány, případně ten, který byste opravdu chtěli vidět, do programu vašeho kina nechtějí zařadit? V tu chvíli se nabízí zcela jiné řešení, jímž je investice do domácího kina!

Jak však poznat to skutečně kvalitní?

NA CO DBÁT PŘI VÝBĚRU DOMÁCÍHO KINA

Podobně jako dům by měl stát především na precizních základech, domácí kino se opírá o kvalitní televizor nebo projektor, jenž má dostatečně velkou zobrazovací plochu. Konečný zvukový efekt je potom odvislý od geometrického uspořádání reproduktorů, jejich dostatečného výkonu a kvality a také od kvality a výkonu zesilovače.
Zde je důležité dodržovat pravidlo, že reproduktory a obrazovka by měly vždy tvořit kružnici, v jejímž středu bude sedět divák. Z toho je zřejmé, že ve výhodě budou majitelé LCD televizí a plazmových televizí, neboť tu jde o poměrně tenké panely.

Při výběru domácího kina si potom všímejte skutečně důležitých věcí! Nabídka domácích knih kupříkladu často zdůrazňuje výkon soustavy, ten ale pro vás jako spotřebitele není příliš důležitý. Pro obvyklý obývací pokoj je výkon nad 100 W na jeden reproduktor úplně zbytečný.

Nejobvyklejším rozestavením domácího kina je systém 2.1, jenž počítá pouze se třemi (dva vpředu a subwoofer) reproduktory.
Musíte však počítat s tím, že z důvodu nepřítomnosti dalších reproduktorů bude zážitek s tímto kinem velmi omezený.
Pokud však máte pokoj malých rozměrů a nedisponujete nadbytkem financí, jde o nejlepší možné řešení. Skutečně prostorového zvuku bez problémů docílíte se systémem 5.1, jenž sestává z pěti reproduktorů a subwooferu pro basy. Musíte si tu však dát pozor na správné rozmístění reproduktorů, nevýhodou je poměrně značné množství kabelů, jimiž je systém 5.1 propojen.

Je smutnou realitou, že kvalita reproduktorů se většinou opožďuje za celou sestavou. Je tomu tak paradoxně proto, že reproduktory jsou to nejdražší a výrobci sestav šetří právě na nich. Při výběru svého domácího kina dbejte na to, aby reproduktory bylo možné postavit pomocí stojanů na zem, případně po jejich odmontování na zeď. Pokud přijde doba, kdy budete přestavovat nábytek, tuto radu opravdu oceníte!

Vyrobte si domácí kino sami!

Systém 2.1, který vám umožní sledovat nějaký film v obstojné kvalitě, pořídíte do 4 000 Kč. Když se rozhodnete sáhnout hlouběji do kapsy, okolo 10 000 Kč si již můžete obstarat systém 5.1. Jestliže chcete něco jedinečného a levného, můžete se inspirovat následujícími řádky.
Z Japonska sem možná již brzy dorazí móda domácího kina z kartonu, které si může pořídit opravdu každý. K jeho zhotovení potřebujete jen papírovou krabici a vlastní přenosné multimediální zařízení!

Na dno krabice vyřežete otvor o velikosti vašeho zařízení, to na něj položíte a přilepíte. Na vrchní straně krabice pak vyřežete otvor pro krk a je hotovo! Krabice utlumí okolní zvuky i světlo, čímž umocní zážitek ze sledování. Najdete v sobě odvahu pochlubit se svým sousedům vlastním kartonovým domácím kinem?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno