Sluchátka, která díky univerzálností kralují ve své cenové kategorii. Neprohrávají však ani ve srovnání s dražšími modely.

Některé značky rády víří klidné vody a agresivním marketingem získávají pozornost zákazníků. Mezi ně nepochybně patří také výrobce Beats, který s každým nově představeným modelem způsobuje na internetu hon na čarodějnice a bouřlivé diskuse o kvalitě a reálné hodnotě svých produktů.

Za téměř dokonalý protipól Beats můžeme považovat sluchátka Audio-Technica. Jejich produkty si našly své příznivce přirozenou cestou, bez horentních investic do reklamy.
Testovaný model M50x se stal doslova miláčkem internetu.

NIKDY SE NEZAVDĚČÍŠ VŠEM. ANEBO ANO?

To, že model M50x získal toto renomé však zdaleka není náhoda. Jde totiž o do detailu promyšlená univerzální sluchátka, které masy nenáročných posluchačů zvedne ze židle a zkušení audiofilové mohou jen uznale kývat hlavou nad kvalitou zvukového podání.

Název Audio-Technica M50x pochází od stejnojmenného předchůdce, který v názvu nenesl označení „x“. Už model M50 svou popularitou zaskočil samotného výrobce, neboť byl cílený spíše do rukou profesionálů, avšak během své existence na trhu si našel slušnou uživatelskou základnu i mezi širokou veřejností.

Poměrně logicky tak přišel nástupce, který nabízí atraktivnější barevné varianty, vyměnitelné kabely, ale nepřipouští kompromisy v kvalitě zvuku, která proslavila jeho předchůdce.

V samotném balení najdeme hned tři vyměnitelné kabely:

  • 3-metrový
  • 1,4-metrový
  • speciální 3-metrový stočený kabel, který se dá v případě potřeby natahovat do požadované délky

Do sluchátek se připojují pomocí 2,5 mm jack konektoru s otočným mechanismem uzamčení. Nehrozí tak, že by došlo k neočekávanému odpojení.

Na druhém konci kabelů najdeme standardní pozlacený 3,5 mm jack konektor, který slouží pro připojení ke smartphonu či PC. U všech dodávaných kabelů však chybí implementace dálkového ovládání s mikrofonem, což ztěžuje používání sluchátek se smartphonem.
Kromě kabeláže najdeme v balení i praktické pouzdro ve formě sáčku z měkké kůže, ve kterém se dají sluchátka pohodlně přenášet.

PRUŽNÉ, KVALITNÍ A LEHKÉ PLASTY

Z konstrukčního hlediska nepatří sluchátka M50x mezi nejkompaktnější. Jejich velikost je podmíněna hlavně faktem, že mušle sluchátek jsou stavěny pro použití kolem uší posluchače.

Primárně jsou tak určeny pro pohodlné domácí použití, ale zásadnějším problémem není ani poslech hudby při toulkách v exteriérech – pokud uživatele neobtěžuje „obohacení“ image o masivní pár sluchátek na hlavě. Impedance na úrovni 38 ohmů naznačuje, že sluchátka dokáží hrát dostatečně hlasitě a to i s použitím slabšího zesilovače.

Převládajícím konstrukčním materiálem je plast, ze kterého jsou vyrobeny samotné mušle, či hlavový most. Nechybí však ani drobné estetické a funkční kovové detaily. Polohovatelná část hlavového mostu je vyztužená ocelovou slitinou a logo výrobce na mušli zase zvýrazňuje kovový proužek.

Celková odolnost konstrukce je obdivuhodná. Sluchátka je možné ohýbat do všech směrů a úhlů bez náznaku praskání, skřípání či trvalého poškození.

Těší nás i možnost jednoduše sluchátka sehnout a poskládat do kompaktního celku. Stejně jsou mušle o rám sluchátek připevněny pomocí otočných pantů, které umožní jejich otáčení až o 180 stupňů.

V případě potřeby je tak možné sluchátka okamžitě složit z hlavy a nechat je pohodlně ležet na dekoltu uživatele, přičemž se o tělo mohou opřít koženou výstelkou. Odpadají tak problémy se škrcením či další projevy diskomfortu, které známe z jiných modelů.

Hmotnost na úrovni 284 gramů nepatří mezi nejnižší, ale pohodlnému používání nepřekáží. Pro srovnání uveďme konkurenční model Beats Studio 2, při kterém se ručička vah vyšplhala na 260 gramů. V případě sluchátek je však tento rozdíl zanedbatelný.

 Důležité přednosti

  • Univezálnost sluchátek pro všechny hudební žánry
  • Kvalitní ohebná konstrukce a komfort při používání
  • Téměř analytická kvalita zvuku
  • Bohaté příslušenství již v základní výbavě
  • Poměr ceny a výkonu

 Hlavní nedostatky

  • Velikost sluchátek stěžuje jejich používání v exteriéru
  • Absence dálkového ovládání na kabelu

M50X JE MÓDNÍ IKONA? … ANI NÁHODOU

Z hlediska designu nepatří model M50x mezi ikonické módní doplňky. Sluchátka jsou v první řadě sluchátky a tomuto pragmatickému přístupu je podřízena konstrukce, jakož i celkový vzhled. Určitě nejsou vysloveně ošklivé, ale máme pochybnosti o tom, že po nich někdo sáhne díky jejich vzezření.

Síla modelu Audio-Technica M50x leží jinde – v celkovém komfortu užívání a hlavně v kvalitě reprodukce.
Výrobce si zaslouží pochvalu za příjemně měkké kožené náušníky a kůží změkčený hlavový most, které díky flexibilním plastem netlačí ani po dlouhých hodinách používání.

Stejně dobře je na tom také izolace okolního zvuku z okolí – zejména díky faktu, že sluchátka „pojmou“ celé ucho posluchače. Zvuk, který se z modelu M50x šíří do okolí je slyšitelný pouze v tichém prostředí. V kanceláři či při cestě v MHD ho spolehlivě přehluší okolní ruch.

NA CESTĚ KE HVĚZDÁM

Z hlediska zvukové kvality výrobce míří na nejvyšší mety. Model M50x je až šokujíce univerzální. Běžného posluchače potěší silnou basovou složkou, která je však přesná a nepřehluší ostatní části skladeb. V středech a výškách přinášejí sluchátka téměř analytickou kvalitu bez zkreslování a zbytečné efektnosti.

Hudební nástroje jsou jednoznačně odlišitelné i při poslechu klasické hudby a zahanbit se sluchátka nenechají ani při koncertních verzích skladeb, kde vytvářejí dojem prostoru.

Při žánrech jako jsou hip-hop či elektronická hudba je zvukové podání sluchátek energické a živé a skladby plynou bez zbytečného zkreslování. Model M50x je jako stvořený i na práci s ekvalizérem, pomocí kterého si je může uživatel přizpůsobit svému vkusu. Ve standardním režimu si ale sluchátka razí cestu věrnosti podání.

Drobným nedostatkem sluchátek je však podání mluveného slova, zejména při poslechu audio knih. Předčítané knihy jsou totiž zpravidla namluveny příjemným a charismatický hlubokým hlasem a do popředí tak zbytečně vystupuje basový charakter při nízkých frekvencích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno